dilluns, 22 d’abril del 2013

RUNNING BOSTON (2)



21 d’abril. Són les 11.00. M’he llevat a les 5.30, he desdejunat i he llegit el Boston Globe i La Vanguardia online. Després, he estudiat quatre horetes. Ara ja en tinc prou. El cos em demana moviment i la ment vol distreure’s en altres ocupacions. Ergo me’n vaig a córrer. Segueixo el ritual de costum: em canvio, miro el temps que fa, estiro, baixo al carrer, escalfo i començo a rodar suaument. Ep! Això ja no va com l’altre dia, les cames estan molt més soltes i el cor demana més ritme. La cama esquerra no em molesta tant i em permet estirar la gambada. Sense haver-m’ho proposat, arribo al riu bastant més ràpid que l’últim dia, baixo la rampa i enfilo cap a l’oest. Avui toca visitar el vell John Harvard. Només d’arrencar a córrer, de seguida saps quina mena d’entrenament pots esperar. Mentre estava assegut treballant, no en tenia ni idea, però en baixar al carrer ja m’he notat amb ganes de forçar una mica la màquina; amb prudència, això sí, perquè no acabo d’estar segur de l’evolució de la tendinitis. Ahir a la tarda vaig decidir que aniria a Harvard Yard i en això estic.
Temperatura exterior: 44ºF (7ºC), sol i un ventet molt suau. Un pèl de fred, però un bon dia per a córrer. Quan arribo al riu, veig dotzenes de corredors que van i vénen. Matí i tarda sol ser així i, avui que és diumenge, encara més. Suposo que, en fer tan fred a l’hivern, la gent surt massivament al carrer quan comença a insinuar-se el bon temps. A la tarda, quan sortirem a passejar, ho podrem confirmar. Veurem milers persones i centenars de cotxes pel carrer. Newbury St., el carrer de les botigues, la Massachusetts Av., important artèria nord-sud i els voltants del Prudential Center estaran a vessar de gent malgrat l’aire gelat. Molts, en màniga curta. Centenars d’aficionats es dirigeixen a peu o en cotxe a Fenway Park, l’estadi dels Red Sox, on avui a les 19.00 hi ha partit. Boylston St., el carrer on hi ha instal·lada la meta de la Boston Marathon des de 1987, segueix tallat. No se sap quan obriran els carrers de l’entorn, però és un obstacle enutjós per als vianants i el transit rodat... així com una ruïna econòmica per als negocis de la zona en quarantena. Els carrers atapeïts i plens de vida d’aquest diumenge de primavera palesen que Boston té ganes de tornar a la normalitat.
A mesura que m’allunyo del Harvard Bridge riu amunt, el nombre de corredors decreix ràpidament. Al cap d’una milla, passo per sota el pont de la Boston University, on hi ha l’embarcador del seu equip de rem. El rem és un altre esport molt practicat a Massachusetts. El rem i la vela. Sempre hi ha grups de petits velers regatejant pel riu i moltes embarcacions amb remers vogant. Una de les tres víctimes mortals de l’atemptat terrorista, una jove xinesa de 23 anys, estudiava Matemàtiques i Estadística a la Boston University. Es tracta de la mateixa especialitat que imparteix la meva dona a la universitat. Reto a Lu Lingzi el meu particular homenatge en passar per davant de la institució. Segueixo remuntant el riu per la seva riba dreta ─és a dir, amb el corrent d’aigua a la meva dreta─ i vaig superant ponts, el de River St. primer, el de la Western Av. i el John Weeks Foot Bridge després, per arribar finalment al Larz Anderson Bridge, per sobre del qual travessaré el Charles River.
Aigües avall, quan havia passat el pont de la Boston University, vaig notar un corredor enganxat rere meu. Efectivament, al cap d’una estona, m’avança. Es tracta d’un jove de cabell arrissat, entre ros i pèl-roig, blanc com un got de llet i pigat, amb tota la traça de ser un irlandès (bostonià descendent de colons irlandesos, s’entén). Aquí hi ha una pila d’homes i dones amb aquesta pinta. Els irlandesos van arribar a milers quan la gran fam d’Irlanda, a les acaballes del segle XIX i avui formen un dels grups ètnics més nombrosos i homogenis de la ciutat. Els Boston Celtics i Saint Patrick i la cervesa Guiness ho poden testimoniar. El segueixo de prop, perquè els ritmes que portem són molt semblants. Al cap de poc, al pont de River St., es desvia. Segueixo sol, avançant algun corredor de tant en tant i creuant-me’n algun altre.
Travesso el pont de Larz Anderson i entro a Cambridge per la John Fitzgerald Kennedy Avenue. A menys d’un kilòmetre, hi ha la Harvard Square. El carrer puja una mica i està ple de cotxes i vianants, com de costum. He d’anar amb compte i baixar de la vorera tot sovint. No importa quin dia de la setmana sigui, Harvard sempre està animat. La institució és un motor econòmic de primera per a Massachusetts. A només un parell de kilòmetres a l’oest hi ha Watertown, la ciutat de 32.000 hab. inscrita a l’àrea del Greater Boston on va tenir lloc el tiroteig entre la policia i el petit dels Tsarnaev abans de ser definitivament capturat divendres. Per aquí no hi havia ni una ànima, aleshores.
Un cop a la plaça, entro al recinte de la Harvard Yard per la porta que exhibeix la inscripció bíblica OPEN YE THE GATES THAT THE RIGHTEOUS NATION WHICH KEEPETH THE TRUTH MAY ENTER IN’ (Isaïes 26:2). (‘Obriu les portes perquè pugui entrar la gent justa que conserva la veritat’, vindria a ser; la raó i la fe van sempre de la mà als Estats Units d’Amèrica.) Si és cert que la universitat és el temple del saber, ara estic entrant a Sant Pere del Vaticà. I corrent, tot vestit de negre, amb les malles llargues i una samarreta tèrmica. (el gorro i els guants ja me’ls he tret pujant a 4’30” contra l’aire). Aquest espai de 10 ha és el centre neuràlgic i la part més antiga del campus de la universitat. Hi ha edificis del s XVIII (el Massachusetts Hall data de 1720), encara que la majoria són del XIX cap aquí. El campus és captivador: els edificis de les residències d’estudiants i les facultats, la biblioteca, els jardins. Presidint una àmplia esplanada, l’estàtua del fundador, el clergue anglès John Harvard. Es tracta d’una estàtua sedent, fosa en bronze per Daniel Chester French el 1884, que mostra el fundador presidint el seu magnífic llegat. M’apropo, espero que dues japoneses s’hi fotografiïn a plaer i després, tot seguint el ritual, li toco el peu esquerre ben net i polit per la repetida fricció de milers de mans de tot el món durant anys. Són curiosos aquests costums, que perpetuem amb satisfacció creients i descreguts sense distinció.
M’arribo al límit nord del recinte per veure el Memorial Hall, la característica torre del qual és visible des de molts kilòmetres de distància constituint un excel·lent punt de referència per ubicar Harvard. L’edifici, avui plenament funcional, conté un espai consagrat a la memòria dels caiguts, un gran teatre i un enorme refectori (una cantina per a la comunitat acadèmica). Fou edificat mitjançant una col·lecta organitzada per exalumnes just en acabar la Guerra Civil americana (1661-1665), en memòria dels fills de Harvard que van sacrificar llurs vides en la defensa dels valors abolicionistes de la Unió durant la cruenta contesa.
Giro cap al nord i vaig a l'School of Philosophy. ‘WHAT IS MAN THAT THOU ART MINDFUL OF HIM?’ (Salm 8:4), hi ha escrit sota el ràfec de la façana nord de l’Emerson Hall. És la pregunta que, segons Kant, sintetitza totes les preguntes possibles ─‘Què és l’home...’ ─dirigida a Déu  ─‘...perquè te’n recordis d’ell?’. La porta d'accés està tancada. Entraré a saludar Ralph Waldo Emerson i el seu peu sortós un altre dia. Engego de nou i passo per davant de l’edifici principal de la Harvard University Library, la primera biblioteca privada del món per nombre de volums i la tercera d’Amèrica, després de la del Congrés i de la pública de Boston. Torno a passar per davant de John Harvard i li dic ‘See you soon, dude, but the next time I’ll be walking with my wife’. Em dirigeixo cap a la sortida i abandono Harvard Yard en busca del Charles.
La visita al campus m’ha recarregat d’energia. Baixo cap al riu a un bon ritme, travesso el pont i torço a l’esquerra, riu avall. Ara estic corrent a 4’15” i em sobra roba. Malgrat que la temperatura és de 7ºC, em quedo amb màniga curta. Ara voldria anar amb pantalons curts, però els corredors no tenim cadi..., encara. Mantinc el ritme constant durant els 5 km de riu fins al Harvard Bridge. A poc a poc, augmenta el nombre de corredors i passejants, però no és excessiu. Puc córrer a plaer. Els ànecs i els esquirols s’han deixondit i animen el paisatge. Em passa una embarcació de 8 amb timoner remant amb força a favor del corrent. Deuen anar a 3’30” per km. M’agradaria remar; no ho fet mai, encara. L’altre dia vaig veure un rètol a la teulada d’un dels molt clubs de rem que hi ha al llarg del riu: ‘Row classes’. Em va cridar.
Deixo el Charles i entro a la Mass. Av. 2 km i a casa. L’aspecte dels arbres ha canviat moltíssim en tres dies. Molts d’ells estan florits i alguns ja fullen. Sembla que aquí la primavera ha d’explotar bruscament per compensar la seva curta durada. Com que el clima de Nova Anglaterra és ben diferent del nostre, hi deu haver moltes espècies diferents a les del Mediterrani i, en conseqüència, el seu cicle anual varia; però les poques plantes que jo sóc capaç d’identificar i que conec d’allà van molt més endarrerides en aquest cantó de l’Atlàntic. No és d’estranyar: avui, dos dies abans de Sant Jordi, hem estat a 0ºC de mínima i la màxima no passarà de 9ºC. Tanmateix, la vida pugna per brotar (i molta gent va en calça curta i xancletes).
Arribo a casa: 14,5 km en 1h 05’. Això comença a estar millor, 4'30"/km és una bona mitjana en un circuit tan urbà. Fa estona que no em recordo de la cama. Veurem com es desperta demà.