dilluns, 20 d’abril del 2020

Apunts confinats (dia 37)


Un 2020 amb sorpresa
Fins que va ser identificat per primera vegada el 31 de desembre de 2019 a la Xina, es desconeixia quin era l’agent causant de la malaltia els afectats de la qual presentaven símptomes semblants a la SARS. No podien existir, doncs, protocols específics d’actuació. Tot i la manca de transparència informativa i dels titubejos inicials de les autoritats xineses, aviat van revelar que es tractava d’una epidèmia causada per un coronavirus altament virulent i van aïllar el seu focus, la província de Hubei i la capital Wuhan, per evitar que se seguís propagant. Tot i la sorpresa inicial, alguns dels països asiàtics que havien patit l’atac del SARS-CoV el 2003 van reaccionar amb promptitud. Fou el cas de Corea de Sud, que va sotmetre gran part de la població a controls per aïllar els contagiats abans que augmentés la difusió, i de Taiwan i Hong-Kong. Curiosament, també d’Alemanya, únic país europeu que semblava haver-se preparat per a alguna cosa de naturalesa semblant. Cal lamentar que les autoritats alemanyes no es coordinessin amb les de la resta de països de la UE per afrontar junts la crisi que s’acostava, actitud que deixa la política sanitària comuna en molt mal lloc. És cert que la gran majoria de països del globus no disposaven, ni disposen encara, dels recursos necessaris per dur a terme proves massives. Per descomptat, tampoc els té Espanya, el país amb major morbiditat del món (0,42%), i el segon en mortalitat (0,44/‰) únicament per darrere de Bèlgica (0,49/‰), sense que se sàpiga encara per què.
El que hem pogut esbrinar
Se sap que el SARS-CoV-2 va saltar als humans des dels seus hostes naturals, els ratpenats, en els atàvics mercats d’animals vius de Xina, segurament el novembre de 2019. Com ja va havia passat amb el SARS-CoV el 2002, ho va fer servint-se d’un altre animal com a vector -potser el pangolí. El polímata nord-americà Jared DIAMOND ho denuncia amb bons arguments en l’article “El proper virus”[1]. Coneixem el seu genoma i la cadena de mutacions que ha patit fins a arribar des de Hubei a cada un dels quatre grans focus epidèmics[2]: Llombardia, Madrid, Barcelona i Nova York, als quals cal afegir l’àrea de Londres i Bèlgica. Aquest últim país ha superat Itàlia com a líder mundial en letalitat (14,76%). Amb les estadístiques a la mà, sembla clar que el virus no mostra la mateixa agressivitat a tot arreu ni deixarà empremtes equiparables als obituaris i a l’economia de tots els països.[3]
La morbiditat, mortalitat i letalitat que causa la Covid-19 són enormement variables fins i tot en zones amb un grau similar d’industrialització, pol·lució ambiental, densitat de població, etc.; i, en canvi, poden ser molt semblants en societats on els costums socials (distància interpersonal, afectuositat, convivència amb la gent gran, hàbits d’alimentació i higiene, etc.) presenten diferències notables. Per què el virus s’acarnissa amb la Llombardia i no amb les seves regions veïnes, socioeconòmicament molt similars, el Piemont i el Vèneto? Per què ataca Nova York, i no tant la resta de Nova Anglaterra? És que Londres és molt diferent de Manchester o Liverpool per a un coronavirus? Per què la incidència tampoc és homogènia en les grans àrees urbanes i industrials espanyoles? Cal descobrir les raons profundes per les quals Espanya té la major taxa mundial de morbiditat, la segona en mortalitat i la sisena en letalitat. Llavors, potser podrem entendre la dinàmica d’aquest virus i anticipar quins llocs han de ser especialment vigilats i protegits en previsió de pròximes onades, i com caldria fer-ho per minimitzar els danys de tot tipus.
Sabem que la SARS-CoV-2 multiplica exponencialment la seva letalitat quan conflueixen l’edat avançada i la preexistència de certes patologies. Sabem que s’encomana més a les dones (el 53% dels positius) però mata gairebé el doble d’homes (el 60% dels morts). Sabem que, almenys a Chicago, les dades disponibles delaten que pertànyer a les capes socioeconòmiques més desafavorides (integrades en aquesta ciutat majoritàriament per negres) augmenta el risc de mort. Amb tan grans evidències, i tot i reconèixer que ens queda molt per aprendre sobre els mecanismes de propagació i destrucció de la Covid-19, sembla que no se sosté la repetida tesi que la pandèmia afecta tothom per igual i no s’atura davant rendes, fronteres ni latituds.
La resposta més sensata
L’acció majoritària dels governs més afectats ha consistit a decretar confinaments més o menys estrictes de la població. El seu raonable interès immediat era evitar el col·lapse dels sistemes nacionals de salut, prioritat que no pot ser qüestionada. En la fase actual de la pandèmia, cap responsable polític assenyat s’atreviria a deixar córrer lliurement el virus a l’espera d’aconseguir la immunitat de grup. Ara bé, el grau d’intensitat del confinament és molt divers. No són pocs els països que permeten a la població sortir al carrer, freqüentar els parcs per a l’oci i acudir a la feina respectant certes normes de seguretat elementals: mantenir les distàncies, reunir-se en petits grups, etc. Hem pogut veure aquesta setmana fotografies del Central Park novaiorquès o de les ribes del riu Spree, a Berlín, plens de gent prenent el sol o practicant esport. Cal destacar que a Suècia no s’ha suspès l’activitat escolar en cap moment. És més, sense conèixer a fons les mesures adoptades per tots els governs del món, dubto que el confinament i el control de la població en països allunyats dels grans focus epidèmics, o amb una arrelada vida social al carrer, siguin tan draconianes com l’espanyola. No obstant, malgrat el rigor de l'estat d'alarma que patim, tenim dues de les regions del planeta més castigades pel coronavirus: Madrid i Barcelona.
L’actual estat de coses
Les raons que es donaven fa unes setmanes en aquest bloc per considerar la pandèmia Covid-19 com a molt selectiva segueixen sent vàlides amb les dades actualitzades. El nombre diari de defuncions per SARS-CoV-2 comptabilitzades al món es manté estable.[4] El dia 18 hi va haver 6.440 morts, mentre que deu dies abans, el 8 d'abril, se n’havien comunicat 6.419. Entre aquestes dues dates, es van assolir màxims superiors a 8.000 defuncions i mínims de poc més de 5.000, variació que no està clar si va ser deguda als canvis en el sistema de comptatge de cada país o a fets puntuals. Cal ser molt prudents en la interpretació de les dades, ja que són provisionals a més d’incertes. La pandèmia segueix el seu curs i les gràfiques podrien presentar desviacions en qualsevol moment. Per ara, només podem aventurar que les xifres diàries totals amb prou feines augmenten, la qual cosa ja és molt tractant-se d’una malaltia tan virulenta. Aquesta tendència hauria d’animar a l’optimisme, ni que sigui de forma transitòria.[5]
Dins de la gravetat de la situació, hi ha un altre indicador positiu en termes globals: la pandèmia segueix sense mostrar-se mortífera lluny del Paral·lel 40 N. Dels 6.460 morts comptabilitzats el 18 d'abril, 5.605 van ser aportats per 9 països alineats en les rodalies d’aquesta latitud: Estats Units (1.840), Regne Unit (1.112), França (642), Espanya (637), Itàlia (482), Bèlgica (290), Alemanya (186), Holanda (142) i l’Iran (73). Amb una mica menys del 10% de la població del planeta, aquestes nacions van suportar aquell dia el 86,76% de les morts per coronavirus. Per fortuna, els països d’altres latituds segueixen sense pujar a la cresta de l’onada de contagis. Tant de bo segueixin així.
Una proposta racionalista
Amb la vènia dels epidemiòlegs, viròlegs, preventivistes, salubristes i altres experts en salut pública, la meva humil opinió és que l’estratègia de les autoritats sanitàries i polítiques del món davant la Covid-19 –tal vegada l’única factible en el primer moment- potser no hagi estat la ideal. És millor prevenir que curar. L’èxit de països com Corea del Sud, Taiwan i Alemanya en sotmetre els seus ciutadans a controls massius ha de servir de model en el futur. Hem après que cal estar preparats i ben proveïts dels recursos adequats. Per cert, una gran part de les morts, i no només a Espanya, s’han produït en les residències de gent gran. És molt probable que el coronavirus hagi estat introduït en elles pels cuidadors més que pels familiars que, segons sembla, hi van amb menys freqüència de la desitjable. Els centres que van veure venir el perill, van formar els seus empleats i es van proveir per aïllar-se no han sucumbit a la calamitat. Aquesta és la bona praxi.[6]
Tal com vaig argumentar aquí mateix en “Pànic davant d'una pandèmia menor” (29/3/20), sembla racional pensar que un confinament invers hauria estat més eficaç per a la supervivència i molt menys onerós per a l’economia. Mantenir aïllats els ancians i tots els individus pertanyents a grups de risc, encara que es tracti de desenes de milers de persones, no és el mateix que tancar milions de ciutadans a casa i estrangular l’economia. No es tracta d’una eugenèsia social o d’una eutanàsia encoberta de la gent gran més vulnerable, com han volgut interpretar maliciosament Vox i altres, sinó d’aïllar-los en bones condicions per protegir-los del contagi i tenir cura de la seva salut amb més garanties.
L’amenaça de la SARS-CoV-2 es neutralitzarà quan s’aconsegueixi sintetitzar una vacuna efectiva, en no menys de dotze o divuit mesos, o el virus deixi de propagar-se per la inevitable immunitat de grup. A més a més de portar la luctuosa comptabilitat, comparar gràfiques i fer extrapolacions amb les dades disponibles, els experts i els polítics haurien d’estar dissenyant nous protocols d’actuació que permetessin defensar millor l’interès general de la humanitat. Estic convençut que la indústria farmacèutica, pel que s'hi juga, està treballant dia i nit. No es podrà paralitzar l’economia mundial cada vegada que aparegui una pandèmia; o matarem el gos per acabar amb la ràbia. Tal com alerta Yuval Noah HARARI en el seu article “En la batalla contra el coronavirus, la humanitat manca de líders”[7], el problema no és tant la pròpia pandèmia -molt menys letal que altres que ha patit el gènere humà- com la falta de cooperació i lideratge internacionals.
Per si no n'hi hagués prou, Donald Trump acaba de congelar l’aportació dels EUA a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Sort que la Fundació de Bill i Melinda Gates s’ha compromès a subvenir el 50% de la quantitat que correspondria a Washington. En un cas d'interès general com aquest, la iniciativa privada ha d'acudir al rescat de l’OMS per la mesquinesa d’un govern. Així va el món!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada